viltsuss; felting slippers; vilditud suss

Susse saab lambavillast käsitsi viltida mitmel erineval moel. Lambavilla kasutatakse sageli, sest tänu sellele tulevad sussid soojad ja pehmed. Selles postituses valmistatud viltsussidele on alla õmmeldud ka nahast tallad, et puidust põrandal kõndides libe ei oleks.

Nüüd on teilgi võimalik endale sussid viltida, kui järgite selles postituses välja toodud juhiseid. Kui see kõik tundub aga liiga keeruline ja soovite endale pigem viltsusse osta, siis võib julgelt minuga ühendust võtta. Minult saab tellida igasugustes erinevates stiilides, kõrgeid ja madalaid, kannata ja kannaga viltsusse.

Mida läheb viltimiseks vaja:

  1. Villaloori – värvi saate ise valida; olenevalt susside suurusest läheb seda vaja 130–180 g (keskmiselt 160 g)
  2. Viltimisnõel, viltimismatt, käärid
  3. Lõige ja kinga liist
  4. Majapidamisseep ja leiget vett
  5. Töö lihtsustamiseks pesumasin
  6. Puidust liharull või massaažirull
  7. Kilet, rätikuid, bambusmatt
  8. Liimipüstol või/ja liim
  9. Kauss
  10. Nõel, niit, taldadeks kunstnahka või nahka
  11. Nailonkardinast kotikesed
  12. Köögikaal

Sussi viltimiseks lõike valmistamine

Asetage jalg paberile ja joonistage kontuurjoon ümber jalalaba. Ühtlustage joon ja lisage talla kontuurile ka 3–6 cm varu. Varu jätmine sõltub suuresti sellest milline on villaloor, sest erinevat tüüpi villad tõmbavad erineval määral kokku. Mis suuruses suss lõpuks välja tuleb võib selguda alles siis, kui vilditud suss valmis saab. Tuleb lihtsalt proovi teha. Mina olen lisanud külgedele 3–4 cm ja nina- ning kannaosale 5 cm. Peale varu lisamist ühtlustage taas kontuurjoon ja seejärel lõigake lõige paberist välja. Kandke lõige mingile kõvemale materjalile (nt reliin). Kui soovite lõikele pehmendust, siis võite selle välja lõigata 0,5–1 cm paksusest poroloonist ning seejärel saate olemasolevad lõiked omavahel kokku teipida.

Villaloori lõikele asetamine

Tavaliselt on villaloor kanga kujul. Kui see on nii, siis asetage lõige villaloorile selliselt, et villaloor on umbes 2–3 cm üle lõike ääre. Rebige välja üks ühtlane riba ning kaaluge see. Seejärel saate jagada villaloori võrdseteks osadeks, pidades silmas seda, et viltsussile läheb keskmiselt 160 g villa ja see tuleks teha 4 võrdseks osaks. Kõige parem on seda teha ikka endiselt kaalumise teel. Kui soovite valmistada kahevärvilisi susse, siis on vaja lisaks veel 4 võrdset hunnikut, aga need oleks juba oluliselt väiksemad. Näiteks, kui materjalikulu susside kohta on 160 g, siis võib see olla 110 g halli ja 50 g punast villa. Neljaks osaks tuleb vill jaotada sellepärast, et ühel sussil on pealmine ja alumine pool. Villaloori suund ei ole oluline, sest see on kraasitud ja villakiud on nagunii segamini.

Kui villaloor on kaalutud ja tükid mõõdetud, siis algab nõelviltimine. Võtke välja viltimismatt ja viltige tükid mõlemalt poolt nõelaga üle, siis asetage teibitud lõige (nt reliini pool) villaloorile ja ühendage esimesed tükid omavahel. Esmalt jälgige kindlasti kanda ja ninaotsa, sest need on kumerad. Samuti jälgige, et kannate villaloori lõikele ühtlaselt. Kui ülemisel poolel on esimene tükk lõikele pandud, siis tehke sama ka teise tükiga ehk alumise poolega. Jälgige, et esimese detaili ühenduse koht läheks nüüd vastu villaloori. Kui suss on ühevärviline, siis viimase kihi juures tuleb tähelepanelik olla, et pealmine kiht jääks võimalikult sujuv. Kui on aga plaanis veel värviline kiht peale lisada, siis tuleb korrata eelnevat. Pärast viimase kihi lisamist vildi veel kogu suss nõelaga üle, et kihid omavahel seotud saaks. Sama protseduuri korda ka teise sussiga.

NB! Ära unusta, et parema ja vasaku jala kuju on erinev – ehk sussi keeramine villaloori juures on oluline. Samuti on väga tähtis meeles pidada, kuidas panime lõike peale esimesele sussile. Lõiked peavad olema peegelpildis.

Nõelvildiga villaloori töötlemine

Villaloori töötlemine viltimisnõelaga

Teise kihi asetamine lõikele. Esimene kiht jääb vastu villaloori

Teise kihi asetamine lõikele – esimene kiht jääb vastu villaloori

villaloor; lambavill

Villaloor on ühtlaselt ümber lõike

Viltsussi toorikud

Viltsussi toorikud

felt slipper, vilditud suss

Punast värvi villa kandmine viltsussi toorikule

felt slipper, vilditud suss

Valminud viltsussi toorikud

Viltimine pesumasinas

Pesumasinas viltimine on natuke riskantne ja võib esimestel kordadel ka untsu minna. Kõigepealt tuleb panna sussid nailonkottidesse. Enne pesumasinasse panekut tuleks sussid ka soojas vees märjaks teha. Selleks pange anumasse vett ja natuke nõudepesuvahendit ning suruge õrnalt kätega nii, et tunnete, kuidas vesi imbub villaloori. Siis pigistage üleliigne vesi välja ja asetage sussid pesumasinasse. Pesumasinas võiks temperatuur olla 40 kraadi ja pesutsükkel umbes 1,5 tundi. Pidage meeles, et villaloor võib ka värvi anda.

viltsussid; felt slippers; pesumasin

Viltsussid on valmis pesumasinasse minema

Sussi viltimine

Kui pesumasin on oma töö teinud, tuleks lõige sussidest eemaldada. Lõhiku lõikamise juures pidage silmas, milliseid vildituid susse soovite – kas kannaga või ilma. Samuti võiks tähelepanu pöörata sellele, kumb pool ilusam välja näeb. Samas ei tohi unustada parema ja vasaku jala kujude erinevust. Kui soovite ilma kannata susse, siis lõigake kaarjalt nagu alloleval pildil näha. Väga palju ei ole mõtet lõigata, sest lõike eemaldamisega venib auk suuremaks. Kumer osa jääb sussile kannaks. Kassidele mõeldud harjaga saate kraasida kanna ja talla osa, et need paremini haakuks. Kui ikka tundub, et ei põhjaga hästi ei haaku, siis kasutage nõelviltimise tehnikat või võite õmmelda ka talla külge väikeste pistetega detailid. Kohe võiks mõelda ka kaunistustele. Üks lihtsamaid viis kaunistamiseks on lambalokkide lisamine ja nüüd olekski paras hetk hakata lambalokke nõelviltimise tehnikas paika panema. Kaunistada võib aga ka mitmel teisel erineval moel.

felt slipper, vilditud suss

Viltsussile ava lõikamine ja lõike eemaldamine

felt slipper, vilditud suss

Viltsussi kanna töötlemine

lambalokid; lambavill; wool

Lambalokkide viltsussile lisamine

Edasi tuleb susse lihtsalt seebivahuga füüsiliselt tugevamaks viltida. Enne suurt hõõrumist rulli toorikut ka puidust liharulliga, kasutades majapidamisseepi. Seebivaht peaks olema rullides ja hõõrudes kreemjas. Väga tihti pesumasin ei vildi eset ühtlaselt ja sinna jäävad muhud ning lohud. Need muhud ning lohud tuleb aga siledaks saada, sest just sellest ühtlasest siledusest on näha viltimise kvaliteeti. Kui need on aga väga tugevasti jäänud ja neid kuskile peita ei saa (nt talla alla või kaunistusega), siis on asi natuke halb. Minul lähevad need sussid siis kahjuks praagiks, aga õnneks juhtub seda aina vähem.

felt slipper, vilditud suss

Lohkude ja muhkude välja rullimine

Kui on juba piisavalt hõõrutud, siis oleks hea rullida ka rätiku ja bambusmati vahel. Soovitan rullida neljas erinevas suunas nina, kanna ja külgede poolt. Rullida võiks 50 korda igas suunas ehk 4×50, mis teeb kokku 200 korda. Mul on juhtunud ka nii, et olen rullinud liharulliga ühtlaseks ja siis rullinud bambusmati vahel ning ongi viltsussid valmis. Ideaalis on muidugi nii, et vormi ei olegi vaja, aga kui on mingit kindlast suurust vaja, siis tuleks venitada suss pärast loputamist vormile.

felt slipper, vilditud suss

Bambusmatiga rullimine

felt slipper, vilditud suss

Tugevasti surudes tuleb rullida kokku 200 korda

NB! Viltimisel ei ole vaja väga sooja vett. Alguses võib liiga sooja veega suss viltuda liiga kiiresti ning ebaühtlaselt. Liiga palju vett ja seepi ei ole samuti hea, kuid liiga vähe samamoodi mitte. Leidke mõõdukas tasakaal!

Viltsussile taldade lisamine ja viimistlemine

Kui sussid on ilusti kuivanud, siis tuleks neile õmmelda tallad ja/või tikkida peale kaunistused. Samuti võib kaunistuseks viltida lille või midagi muud. See on kõik juba individuaalne. Enne taldade lõikamist auruta sussid läbi triikrauaga maksimumtemperatuuril.

Kui suss jäi natuke õhuke, siis soovitan lõigata teisest viltkangast lisatalla. Kui suss tuli aga paraja paksusega ja tihe, siis ei ole selleks vajadust. Lisatald kinnita liimiga või õmble sussile kasutades endale meelepärast pistet.

Vilttald sussile

Tald viltsussile

Viltsussile talla lõikamine

Viltsussile talla lõikamine

Tallale augud

Tallale augud

Talla soovitan lõigata nahast või kunstnahast. Asetage suss nahale ja tõmmake kontuurjoon ning jätke vähemalt 1 cm õmblusvaru. Oleks hea teha ette ka augud selleks mõeldud augustajaga, vahedeks umbes 8–9 mm ning asetada need sentimeetrise varu keskele. Sättige tald sussile ja kinnitage see nööpnõeltega ning seejärel õmmelge sämppistes või ristpistes. Õmblemisel tuleb kasutada väga tugevat niiti.

Vilditud sussid soojad ja pehmed

Vilditud sussid on soojad ja pehmed

Isetegijast on võimalik lugeda Sussimemme susside viltimisest.

Kui postitus pakkus huvi, aga ise alustada ei julge või vajate juhendamist, siis korraldan vastavalt soovile viltimise töötubasid.

Mul oleks väga hea meel, kui kirjutate oma kommentaari (kommenteerimine on lehe päris allosas). Hindan väga tagasisidet – võite anda teada, kuidas postitus meeldis ning kas sellest oli kasu või kui miski jäi segaseks, siis mis täpsemalt. Aitäh!