Sel suvel sain teadmisi indigo värvimise kohta, mille korraldas MTÜ IIDA  kursused ning juhendajaks oli Liis Luhamaa, kes on kirjutanud ka väga põhjaliku blogi erinevate loodusvärvide kasutamisest.  Sain ka muidugi tõdemuse, et indigoga värvimine on väga keerukas ja nõuab kannatust ning aega.

Esmalt tuli lõngad ette valmistada ja lihtsalt vees leotada. Kui värvi ettevalmistused on tehtud, siis tuli värvi kuumutada ning pidevalt jälgida temperatuuri. Mina soovisin erinevate toonidega sinist ja panin oma vihikesed erinevatel aegadel potti ligunema ja jäin tulemusega väga rahule.

Indigo värvainete segamine

Indigo värvainete segamine

Värvisegu peab potis ikka roheka tooniga olema

Värvisegu peab potis ikka roheka tooniga olema

indigo värvimine

Lõngad tuleb ettevaatlikult potis keerata ja ka välja tõsta

Lõngade väljatõstmine

Lõngade potist välja

Katsetasin ka siidikanga värvimist indigoga. Sai värvitud eelnevalt roosilehtedega siidikangast, mille värvimisest on juttu ka minu eelnevas postituses. Esialgu ma lappisin kanga kokku ja panin vette ligunema ja seejärel värvisin, aga värv ei jäänud eriti peale.

Lapitud siidikangas

Lapitud siidikangas

Seejärel otsustasin lihtsalt kruttida ja värvipotti vabalt panna ning hoidsin veel kümme minutit värvis. Tulemusega jäin enam-vähem rahule kuid veendusin ka selles, et järgmine suvi tuleb mul sinine. Plaanis on katsetada erinevate kangaste värvimist indigoga.

loodusärvid

Indigo ja roosilehtedega värvitud siidisall

Loodusvärvid