Sel suvel käisin omandamas uusi teadmisi indigoga värvimise kohta. Kursuse, kus seda teha sain, korraldas MTÜ IIDA kursused ning seda juhendas Liis Luhamaa, kes on kirjutanud ka väga põhjaliku blogi erinevate loodusvärvide kasutamisest. Sealjuures jõudsin järeldusele, et indigoga värvimine on väga keerukas ja nõuab kannatust ning aega.

Esmalt tuli lõngad ette valmistada ja neid lihtsalt vees leotada. Kui värviga seotud ettevalmistused olid tehtud, siis tuli värvi kuumutada ning ka pidevalt temperatuuri jälgida. Mina soovisin erinevates toonides sinist ja seetõttu panin oma vihikesed erinevatel aegadel potti ligunema ning tulemusega jäin vägagi rahule.

Indigo värvainete segamine

Indigo värvainete segamine

Värvisegu peab potis ikka roheka tooniga olema

Värvisegu toon potis peaks olema rohekas

indigo värvimine

Lõngadega tuleb neid potis keerates ja välja tõstes olla ettevaatlik

Lõngade väljatõstmine

Lõngade potist välja tõstmine

Katsetasin ka siidkanga indigoga värvimist. Selleks kasutasin eelnevalt roosilehtedega värvitud siidkangast, millest oli juttu ka minu eelnevas postituses. Esialgu lappisin kanga kokku ja panin vette ligunema ning seejärel värvisin seda, kuid värv ei jäänud niimoodi eriti hästi peale.

Lapitud siidikangas

Lapitud siidkangas

Seejärel otsustasin kanga lihtsalt kokku keerata ja vabalt värvipotti panna ning hoidsin seda veel kümme minutit värvis. Tulemusega jäin enam-vähem rahule ning veendusin ka selles, et järgmine suvi tuleb mul sinine. Soovin kindlasti katsetada erinevate kangaste indigoga värvimist.

loodusärvid

Indigo ja roosilehtedega värvitud siidsall

Loodusvärvid