Taimedega värvimine, eco printing, loodusvärvid

Taimedega kangale trükkimine (eco printing) käib nii, et taimed asetatakse valgele kangale ja seda töödeldakse sellisel moel, et erinevatest looduse elementidest jääb kangale eriline ja looduslikult maagiline pilt. Selle protsessi võlu seisneb ka selles, et kunagi ei saa tulemust päris ette teada ja taimedega trükkimise oskus tuleb kogemustega.

Mina ise olen taimedega värvinud juba mitu aastat ja tulemusi on olnud erinevaid ja huvitavaid. Eelmisel aastal aga hakkasin proovima ka erinevatele kangastele taimedega trükkida. Pean tunnistama, et esimesed katsetused ei tulnud just kuigi hästi välja.

Taimedega trükkimine võib välja näha näiteks nii:

Korjasin aiast mustsõstra-, kase-, toominga- ja sarapuulehti ning tilliõisikuid. Minu isiklikeks lemmikuteks on sibulakoored, roostes ketid ja kruvid ning muu selline. Sügavkülmast võtsin värvi lisamiseks veel mustikaid ja mustsõstraid. Seekord mõtlesin kasutada ka musta tee puru. Peitsimiseks kasutasin maarjajääd.

loodus, nature

Esmalt lasin puuvillasel kangal korralikult märguda,

kangas

seejärel panin erinevad taimed kangale,

vahtrad

toomingas

eco

siis mähkisin kanga ümber puuoksa ja sidusin selle hästi kõvasti kinni.

oksale

taimedega värvimine, eco printing

Lisaks puuokstele kasutasin ka näiteks roostes pudelit, mille metallisodi hunnikust leidsin. Tasub katsetada erinevate materjalidega, siis võib jõuda erinevate põnevate tulemusteni.

metal

metal_rull

rullikud

Seejärel panin rullid potti ja asetasin nende peale kivid, et kangas oleks korralikult veega kaetud ning lasin vee keema. Vahepeal lisasin ka maarjajääd.

potis

potis1

Olen lugenud erinevat selleteemalist kirjandust ning siin-seal on kirjutatud, et tuleks lasta kangal suisa kolm ööpäeva vees seista. See on aga tunnetuse ja katsetamise küsimus, mina avan rullid sageli juba samal õhtul.